Ce probleme urologice pot aparea in timpul sarcinii
Perioada sarcinii este una cu totul deosebita in viata unei femei; aceasta poate insa decurge cu probleme de sanatate atat in cazul mamei, cat si al fatului. Pentru viitoarele mamici le recomand sa citeasca acest articol doar in scop de informare si sa nu se ingrijoreze fara motiv; daca aveti intrebari va rog sa le trimiteti utilizand formularul din sectiunea "Contact".
Infectia urinara poate debuta oricand pe parcursul sarcinii si poate afecta nu doar vezica urinara, ci si rinichii. De aceea se recomanda efectuarea unor analize de urina (examen sumar de urina si urocultura) inca din primul trimestru, intrucat bacteriile prezente in urina in absenta simptomelor pot declansa infectie urinara pe parcurs, care poate complica evolutia sarcinii. Urinarea frecventa in ultimul trimestru de sarcina nu reprezinta neaparat un simptom de infectie urinara; ea se datoreaza cresterii in volum a uterului care apasa asupra vezicii urinare, reducandu-i capacitatea de stocare. Daca se asociaza cu alte simptome (usturimi, febra) atunci trebuie sa va adresati medicului ginecolog sau urolog.
Hidronefroza inseamna acumularea de urina in rinichi care nu poate fi eliminata din cauza unei obstructii. In cazul sarcinii hidronefroza apare din cauza compresiunii produse de uterul gravid asupra ureterelor. O data cu cresterea varstei gestationale hidronefroza se poate accentua, motiv pentru care este necesara examinarea ecografica periodica a rinichilor. Hidronefroza apare de regula bilateral si este mai pronuntata pe partea dreapta. Ea poate evolua fara dureri sau poate cauza dureri lombare pana la colica renala.
Pielonefrita sau infectia rinichiului este favorizata de prezenta hidronefrozei, deoarece stagnarea urinii favorizeaza infectarea acesteia si implicit a rinichiului. De unde stim cand apare pielonefrita? Semnele sunt usor de recunoscut: durerea lombara, febra sau frisoanele, uneori greturi si varsaturi. Primele doua sunt cele mai elocvente si atrag atentia asupra gravitatii bolii; pacienta necesita spitalizare si tratament antibiotic injectabil.
Hidronefroza fetala este cauzata de o malformatie la nivelul aparatului urinar la fat si trebuie investigata curand dupa nastere. Se poate decela ecografic incepand cu saptamana 20. Ea poate aparea la un singur rinichi sau la ambii rinichi. Atunci cand apare la un singur rinichi se datoreaza de regula unei obstructii in zona unde bazinetul renal se continua cu ureterul (observati imaginea alaturata). Cand apare la ambii rinichi cauza cea mai frecventa este valva de uretra posterioara, o malformatie obstructiva a uretrei (canalul care pleaca de la vezica, pe unde se elimina urina). In situatia din urma functia ambilor rinichi poate fi in pericol, iar tratamentul chirurgical trebuie efectuat cat mai devreme dupa nastere.