Cancerul...o boala care "tace si face"; cum sa-l depistam precoce si cum sa-l prevenim
S-au realizat multe studii despre cancer si s-au aflat multe lucruri noi in ultimii ani...Totusi cancerul ramane o boala de multe ori incurabila si care conduce spre deces.
Este o boala in care celulele normale se transforma in celule maligne. Ele se inmultesc necontrolat, distrugand organul in care s-au format, invadand organe din jur si raspandindu-se spre ganglionii limfatici si prin sange spre alte organe.
Toti pacientii cu cancer intreaba: "Din ce cauza am cancer?" Pentru unii nu putem da un raspuns; altora le spunem: "Fumatul este cauza" sau "mediul toxic in care ati lucrat e de vina".
Cancerul este o boala multifactoriala; s-au descoperit cauze genetice (modificari in structura ADN-ului) sau cauze legate de mediul de viata: fumatul pentru cancerul pulmonar, de vezica urinara sau cancerul renal, alcoolul pentru cancerul de ficat si de pancreas, alimentatia bogata in proteine animale si saraca in fibre vegetale pentru cancerul de colon, alimentele afumate pentru cancerul de stomac si colon, aflatoxina (prezenta in fanul mucegait al vitelor si in alunele rancede) pentru cancerul hepatic, sexul neprotejat cu parteneri multipli pentru cancerul de col uterin si cancerul penian, azbestul pentru mezoteliomul pleural, expunerea prelungita la soare pentru cancerul de piele, solventii organici si colorantii pe baza de anilina pentru cancerul de vezica urinara, metalele grele, radiatiile din mediu etc.
Cand apare o tumora in organism bolnavul nu simte nimic la inceput, nu are nici un fel de simptome. De aceea este extrem de important sa ne examinam frecvent organele care sunt accesibile: autopalparea sanilor, a testiculelor, autoexaminarea pielii, controlul ginecologic anual, ecografia abdominala, examinarea prostatei. Astfel putem depista din timp un eventual cancer la debut, in stadiul initial in care poate fi indepartat chirurgical si se poate obtine vindecarea.
Pe masura ce tumora creste apar si simptomele care pot alarma pacientul daca sunt recunoscute la timp si nu sunt neglijate. Ce simptome putem avea in caz de cancer: sangerare in urina in cancerul renal sau vezical, sangerare in scaun in cancerul de stomac sau de colon, sangerare vaginala in afara menstruatiei in cancerul uterin sau de col uterin, tuse cu sange in cancerul pulmonar, urinare frecventa si dificila in cancerul de prostata, aparitia unor umflaturi (ganglioni) sub piele in diferite zone in caz de limfom sau leucemie, modificarea aspectului semnelor de pe piele in cancerul de piele, deformarea sau aparitia unui nodul in orice zona a corpului.
S-au formulat multe sfaturi cu privire la prevenirea aparitiei cancerului, dintre care poate cel mai cunoscut este abandonarea fumatului. Ceea ce mi-a atras atentia in mod deosebit este o carte intitulata "Studiul China" scrisa de Dr. T. Colin Campbell, care cuprinde mai multe studii cu privire la rolul proteinelor animale in aparitia cancerului si a altor boli frecvente (bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat, osteoporoza etc). Recomand aceasta carte tuturor celor interesati de prevenirea si tratamentul cancerului.